28 березень 2024, Четвер, 14:40

Бійня у Княжичах. Два роки потому

4 Грудня 2018г.
Фото: Ракурс
Фото: Ракурс

Олеся Мирошниченко, для Резонансу

Група екс-правоохоронців із Нацполіції Києва, підозрюваних у причетності до розтрілу поліцейських у Княжичах 4 грудня 2016 року, не втомлюються дивувати суспільство спробами позбавитися батька загиблого під час виконання службових обов‘язків правоохоронця обраного ним адвоката.

Як раніше писав Резонанс, проти правозахисника Марії Островської екс-начальником кримнінального розшуку столичного відомства Леонідом Курятой була подано скаргу до Верховної Ради - у Комітет з питань прав людини.

Ще один підозрюваний цього разу написав заяву до Генеральної прокуратури. У документі мова йде про відвід адвоката на підставі конфликту інтересів потерпілого Олександра Орлова та обвинуваченого у іншій справі Ігоря Касяна, якому інкримінируют организацію розбійного нападу на будинок у Княжичах.

Заяву підписано колишнім очільником управління оперативної служби Нацполіції Києва Ігорем Іващенком, голос якого зафіксовано в ніч трагедії на аудіозапис СБУ разом із Леонідом Курятою. Його участь у діалозі відрізнялась тим, що Іващенко витончено материв старшего за званням та посадою Куряту через пасивність, а тот слухняно вбирав малоцензурні зауваження авторитетного молодшего співробітника. Саме від Іващенка надійшла пропозиція розстріляти грабіжників в автомобілі, що власне і було виконано КОРДом. Однак, захоплений Мерседес Віто, на щастя, виявився порожнім, інакше жертв було б значно більше.

І тепер Курята з Іващенком, продовжують корпоративну змову, спільними зусиллями втілюючи спроби позбутися адвоката потерпілого Орлова.

Адвокат Марія Островська прокоментувала Резонансу заяву Ігоря Іващенка з неменшим сарказмом, ніж скаргу Леоніда Куряти: «Мені подобаються опоненти, що вміють із повітря зліпити кулю. Звісно, в правовому сенсі, а не як у спецоперації в Княжичах. Проте, робити із кулі – повітря, то потрібно старатись. Ініціювання відводу адвоката потерпілого – зрозумілий тактичний хід підозрюваного позбавити підтримки постраждалу особу у власних інтересах. І тут я бачу конфлікт інтересів підозрюваного Іващенка і потерпілого Орлова. При цьому, подача заяви про відвід адвоката органу досудового розслідування - це застосування давно вже нечинних положень КПК 1960 р. Тому змушена звернути увагу Іващенка на шестирічну дію нового Кодексу, за нормами якого відвід адвоката не належить до кола повноважень слідчого та прокурора. Така заява вирішується слідчим суддею. Звісно, Іващенку як правоохоронцю неважливо бути обізнаним зі всілякими там тонкощами кримінального процесу , що наочно показала його видатна діяльність у спецоперації в Княжичах. Сподіваюсь, мій коментар не буде виглядати як правова консультація підозрюваному поліцейському, бо я не можу бути його адвокатом через згадуваний конфлікт інтересів. До того ж, кажуть, у нього з’явився новий захисник, який сподіваюсь не допомагав йому писати заяву про мій відвід в позапроцесуальний спосіб».

У свою чергу, потерпілий Олександр Орлов відреагував на можливий відвід адвоката з незмінним обуренням: «Тільки в нашій країні правоохоронна система досягла такого дна, что очевидні фігуранти розстрілу мого сина, дозволяють собі тиснути на мене та мого адвоката. Їхні недвозначні телефонні перемовини записані СБУ та є загальновідомими, а ці перевертні до цього часу не в тюрмі. Більш того, Курята ще й поновився на посаді в Нацполіції Києва. Вірогідно, їм з Іващенком ще й нові погони дадуть. І медалі вручать. Але не Куряті з Іващенком визначати, в чому полягає мій інтерес в кримінальній справі. І чи є в мене конфлікт з Ігорем Касяном. Звинувачення мого адвоката в конфлікті інтересів між довірителями  яскраво демонструє їх власний інтерес - позбавити мене правової допомоги, позбувшись сильного правозахисника. Але справа не в адвокаті, і не в Касяні, це виклик мені особисто, як потерпілому. Вони усвідомлюють провину у загибелі мого сина, я їм заважаю перешкоджати розслідуванню.

Наші з Касяном кримінальні провадження різні, хоч і повязані однією спецоперацією –  спробою грабунку поліцейськими будинку у Княжичах. Адвокат Марія Островська – професіонал і пройшла свою перевірку ще до того, як дізналась про моє існування. Я не приховую, що залучив журналістів та детективів одразу після трагедії з моїм сином, оскільки побачив, що розслідування саботується. Паралельно з пошуком слідів злочину, детективи моніторіли всіх учасників подій та їх адвокатів. І надали мені детальну об‘єктивну характеристику кожному, в т.ч. Касяну. Островську же виокремили особо позитивно. І це одночасно думка різних, не повязаних між собою людей, котрим я довіряю. Цього було достатньо, щоб я звернувся саме до неї. Інші адвокати злітались та навязувались мені безоплатно допомогати, заради резонансу.

Півроку пройшло, перш ніж Островська погодилась. І тепер, спроба позбавити мене довіреного правозахисника для цих уголовників не минеться безслідно. Я вже підготував звернення до міжнародних інстанцій. Імена правоохоронців-злочинців мають бути відомими і за межами країни. Вони відібрати в мене сина, але права на правову допомогу та надії на справедливість вони мене не позбавлять».

СЮРРЕАЛІЗМ У СПРАВІ КНЯЖИЧЕЙ