28 березень 2024, Четвер, 13:44

Влада поки не готова зруйнувати монополію правоохоронців та легалізувати приватних детективів, – Микола Голомша

21 Січня 2019г.
Detectyvv

Українська влада виявилася поки не готовою зруйнувати монополію правоохоронців та легалізувати діяльність приватних детективів, вивівши їх із «тіні». Про це у коментарі Резонансу заявив заслужений юрист України, лідер політичної партії «Патріот» Микола Голомша.

Наприкінці минулого року Верховна Рада не змогла подолати вето Президента України на закон «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» та відхилила його. Закон окреслив загальні правові засади організації приватної детективної (розшукової) діяльності в Україні як одного зі шляхів забезпечення конституційних гарантій людини та громадянина на захист своїх законних прав та інтересів. Зокрема, документ визначив, що приватний детектив – це фізична особа-підприємець, яка здійснює приватну детективну (розшукову) діяльність щодо надання замовникам на платній договірній основі послуг з метою захисту їхніх законних прав та інтересів.

За словами Миколи Голомші, у цивілізованих країнах світу детективні агенції "визнані на державному рівні, їхня діяльність врегульована відповідним законодавством, і вони ефективно працюють для збільшення можливостей фізичних та юридичних осіб у захисті своїх законних прав та інтересів".  "Більш того, детективи зобов'язані повідомляти правоохоронців про виявлені злочини, відтак їхня легалізація тільки б посилила боротьбу зі злочинністю", - сказав експерт. На його думку, в Україні до цієї діяльності "можуть бути залучені висококласні фахівці правоохоронних органів, які в силу різних причин опинились поза системою".

Заслужений юрист України акцентував, що професія приватних детективів визнана директивою Європейського Співтовариства (1967), яка гарантує свободу підприємництва в усіх країнах ЄС. Він навів дані ЗМІ, згідно яких у Великій Британії у приватних охоронних і детективних фірмах працює вдвічі більше співробітників, ніж у поліції. У США бюджет приватних служб безпеки на 50 % перевищує бюджет усіх органів поліції країни загалом. Приватні агенції нараховують понад 1,1 млн співробітників. В Ізраїлі (з населенням трохи більше ніж 5 млн осіб) функціонує понад 2 тис детективних і охоронних компаній.

Визнання приватної детективної діяльності, як допоміжної для правоохоронних органів, залежить від ступеня демократизації країн. За режимів диктатури детективна діяльність, як правило, заборонена або скасована - зауважив Голомша.

Як нагадує Резонанс, одну з головних причин того, чому закон "Про приватну детективну (розшукову) діяльність" не був  підписаний Президентом, пояснила його представник у Верховній Раді, народний депутат від БПП Ірина Луценко.  За її словами, міністерство юстиції, відповідно до цього закону, наділяється рядом повноважень щодо забезпечення та організації здійснення приватної детективної діяльності. Але ці повноваження відповідають напрямкам діяльності не Мін’юсту, як задекларовано в ухваленому законі, а Міністерству внутрішніх справ і Національної поліції.

Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненим на сайті парламенту, свідоцтво приватним детективам повинна видавати Нацполіція. Однак у ході розгляду документу було ухвалено поправку, за якою контролювати діяльність, видавати свідоцтва і перевіряти кваліфікацію приватних детективів в Україні буде Мін'юст. Автор поправки, Олена Сотник від "Самопомочі", заявила, що діяльність приватних детективів "перетинається з правоохоронною, є конфлікт інтересів. І більше того, згідно із законом про Нацполіцію, це не є в рамках їхніх повноважень".

"Вважаю, що ліцензію приватним детективам в Україні мають видавати органи юстиції, а не Міністерство внутрішніх справ", - у свою чергу зауважив Микола Голомша.

Нагадаємо, закон «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» (№3726) депутати ухвали 13 квітня 2017 року. 7 червня Президент України застосував до нього вето.

ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЗДІЙСНЕННЯ ПРИВАТНОЇ ДЕТЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ