29 березень 2024, П'ятниця, 07:21

Співробітники одного з департаментів СБУ вимагали гроші з підприємців

27 Листопада 2019г.
СБУ спец

Слідчі Центрального апарату ДБР за оперативного супроводу УВБ Служби безпеки України та процесуального керівництва Генеральної прокуратури України викрили корупційну схему, до якої було причетне керівництво Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ (ДОДТЛ). Про це повідомила заступник директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

За попередньою версією слідства, працівники згаданого Департаменту систематично вимагали та отримували неправомірну вигоду від підприємців за обіцянки не складати протокол про виявлені порушення та не давати хід справам. З кожного підприємця правоохоронці вимагали від 20 до 300 тисяч гривень. Отримані гроші відмивали через низку підконтрольних підприємств. ДБР вже провело обшуки у приміщеннях ДОДТЛ та за місцем проживання фігурантів кримінального провадження.

Схема за попереднією версією слідства була така:

• перший заступник начальника ДОДТЛ СБУ давав своїм підлеглим – керівникам управлінь та відділів - перелік підприємців, у яких необхідно вимагати гроші.

• Потім давав чітку команду – тиснути морально доти, доки не сплатять визначену суму.

• Гроші, які деякі підприємці погоджувалися сплатити, вони переказували на рахунки благодійного фонду, після чого, за вказівкою керівництва ДОДТЛ, кошти перераховувались на підконтрольні правоохоронцям підприємства.

• Частина коштів проходила за документами як оплата за здійснення низки ремонтних робіт в адміністративних будівлях ДОДТЛ СБУ, закупівля будівельних матеріалів та зарплата ремонтників, решту – готівкою передавали посадовцям ДОДТЛ, задіяним у схемі.

Зараз вирішується питання щодо повідомлення винним особам про підозру, а також обрання запобіжних заходів. За скоєний злочин Кримінальний кодекс України передбачає покарання за ст. 368 – позбавлення волі терміном до 10 років із забороною обіймати певні посади та займатися певною діяльністю протягом 3 років.