12 квітень 2024, П'ятниця, 18:38

Обстріл авто із журналістами ТРК “Україна” у прокуратурі кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни

8 Квітня 2020г.
2

За процесуального керівництва Волноваської місцевої прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом обстрілу представниками незаконних збройних формувань РФ автомобіля, у якому перебувала знімальна група телеканалу «Україна». Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

Про це інформує Резонанс із посиланням на ОГП.

За даними слідства, 7 квітня 2020 року близько 11:00 в районі смт. Красногорівка Донецької області з безпілотного літального апарату було скинуто вибуховий пристрій на цивільний автомобіль, у якому перебували 3 працівники телеканалу та прес-офіцер бригади ЗСУ. Внаслідок ворожої атаки транспортний засіб зазнав пошкоджень, пасажири не постраждали.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

7 квітня кореспондент телеканалу Олександр Махов повідомив у соцмережі, що проросійські бойовики в Донецькій області обстріляли автомобіль із журналістами ТРК "Україна".

- Цілеспрямовано цілили саме в автомобіль, так як обстріл стався саме в той момент, коли машина зупинилася у спеціальному місці неподалік позиції. Автомобіль цивільний, брендований. Окупанти скинули снаряд із безпілотника, який впав у метрі від автомобіля телеканала. Снаряд розлетівся на кілька дрібних осколків. Осколок пробив наскрізь бокове скло автомобіля, кілька інших влучили в кузов, – написав Махов.

У машині, окрім нього, було ще троє людей, ніхто не постраждав.

ЗА ФАКТАМИ НАПАДІВ НА ТЕЛЕВІЗІЙНИКІВ У КИЄВІ РОЗПОЧАТО ДВА КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ

Як писав Резонанс, за клопотанням Київської місцевої прокуратури N 4 Дніпровський райсуд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту чоловіку, який підозрюється у нападі на знімальну групу телеканалу "ZIK" 2 квітня у Гідропарку.  Чоловіку повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

2 квітня 2020 року на території столичного Гідропарку знімальні групи телеканалів "ZIK" та «Еспресо» зазнали нападів під час підготовки репортажів про дотримання громадянами обмежень, встановлених на час дії карантину.

- Сподіваємося, що оперативна реакція прокуратури м.Києва, яка розпочала одразу два кримінальні провадження щодо інциденту в столичному Гідропарку, так само оперативно перетвориться на ефективні слідчі дії та на обвинувальний висновок і винні сядуть на лаву підсудних, - сказав у коментарі Резонансу голова Незалежної медіа-профспілки України Сергій Штурхецький.

Водночас він заклив медійників "не наражати себе на зайву небезпеку, берегти себе, своїх колег".