Головна Суспільство Maido з Ліми визнано найкращим рестораном світу у рейтингу 2025 року

Maido з Ліми визнано найкращим рестораном світу у рейтингу 2025 року

Переможців престижного рейтингу «50 найкращих ресторанів світу 2025» оголосили під час урочистої церемонії в Турині, Італія. Лідером цьогорічного списку став ресторан Maido з Ліми, Перу. Це вже другий заклад із перуанської столиці, який очолює світовий рейтинг.

Про це розповідає Резонанс

П’ятірка лідерів світової гастрономії

На другому місці опинився Asador Extebarri з іспанського регіону Басків. Третю сходинку посів Quintonil із Мехіко (Мексика). До п’ятірки також увійшли DiverXO з Мадрида та Alchemist з Копенгагена. Таким чином, у 2025 році список лідерів демонструє широку географію та визнання інноваційних ресторанів поза межами європейських традицій.

У цьогорічному рейтингу особливу увагу надали закладам, які пропонують експериментальні страви, використовують гіперлокальні інгредієнти та впроваджують інноваційні підходи до сервісу й подачі.

«Ми багато говоримо про сталий розвиток довкілля, але рідко говоримо про сталий розвиток людства. Я думаю, що ця галузь може бути прикладом того, як ми можемо об’єднати людей за допомогою сили їжі», – сказав шеф-кухар ресторану Maido Міцухару Цумура.

Американські ресторани та інші відзнаки

Найвищу позицію серед американських ресторанів у 2025 році отримав Atomix із Нью-Йорка, зупинившись на 12 місці (у 2024 році він був шостим). Atomix нещодавно був удостоєний нагороди Джеймса Бірда за видатну гостинність. До розширеного списку зі 100 найкращих потрапили також Single Thread з Гілдсбурга (80 місце), Le Bernardin (90) і César (98) з Мангеттена, а також Atelier Crenn із Сан-Франциско (96). Водночас Cosme з Нью-Йорка і Smyth з Чикаго цього року втратили свої позиції у списку.

Тайський ресторан Potong із Бангкока посів 13 місце, а його шеф-кухарка Пічая Сунторнянакій отримала почесне звання «Найкраща жінка-кухарка світу», попри тривалі дискусії щодо окремої жіночої номінації.

Рейтинг, заснований у 2002 році британським виданням Restaurant, регулярно піддається критиці. На відміну від гіда Мішлен, до списку 50 найкращих входить 1100 виборців, які можуть отримувати безкоштовні страви та інші переваги, залишаючись при цьому анонімними. Серед виборців – відомі у гастрономічному середовищі шеф-кухарі, автори та піарники.

Попри це, рейтинг користується значною популярністю серед поціновувачів гастрономічного туризму та з роками розширився до окремих регіональних списків для Азії, Латинської Америки, Близького Сходу й Північної Америки. З 2019 року запроваджено правило: ресторани, які вже були на першому місці, більше не беруть участі в голосуванні та переходять у категорію «Найкращі з найкращих». У США до них належать Eleven Madison Park (Нью-Йорк) і The French Laundry (долина Напа). Серед колишніх лідерів рейтингу – El Bulli (Іспанія) та Noma (Копенгаген, Данія).

Окремо відзначено мешканця Німеччини Маттіаса Рюля, який відвідав усі 145 ресторанів світу, відзначених трьома зірками Michelin. Він зауважив, що не пропускав нагоди завітати до подібного закладу під час кожної поїздки за кордон.

В Україні, за даними Національного банку, поступово дорожчають послуги готелів і ресторанів, а темпи зростання цін у цьому сегменті прискорюються.

Читайте також