30 вересень 2024, Понеділок, 22:32

Зеленський спрогнозував, чи наважиться Путін застосувати ядерну зброю

29 Вересня 2024г.


Російський президент Володимир Путін не вперше лякає світ ядерними погрозами, але «ніхто не знає, що у нього в голові», – зазначив Володимир Зеленський в інтерв’ю для Fox News.

«Він (президент РФ Володимир Путін – ред.) може використати ядерну зброю проти будь-якої країни в будь-який час. Або ні. Я не впевнений, що він це зробить. Я не впевнений... Я ділюся з вами тим, що думаю, але я не Путін, дякувати Богу», – наголосив президент.

Зеленський наголосив, що «він не може точно знати про наміри Путіна».

«Бо він не завжди адекватний, бо жодна адекватна людина не може просто отак прийти в Україну і робити те, що він зробив. Я думаю, що він любить своє життя і те, як він керує життям інших. Саме тому, я думаю, що він має боятися використовувати ядерну зброю», – наголосив глава держави.

Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ.

За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни. Путін зазначив, що Москва розглядатиме можливість застосування ядерної зброї вже при отриманні «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу». Йдеться про літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові й інші літальні апарати.

В американському Інституті вивчення війни (ISW), аналізуючи заяву Путіна, зазначили, що він продовжує погрожувати можливістю ядерної конфронтації між Росією і Заходом, щоб посилити контроль над ухваленням західних рішень і перешкодити Заходу в наданні дозволу Україні використовувати далекобійну зброю для ударів по військових об’єктах у РФ.

«ISW давно вважає російські погрози ядерною зброєю частиною плану Кремля, спрямованого на самостримування Заходу, а не такими, що свідчать про готовність Росії застосувати ядерну зброю. ISW продовжує вважати, що Росія навряд чи використає ядерну зброю в Україні чи деінде», – наголосили аналітики.

В Офісі президента України назвали слова Путіна черговим «ядерним шантажем».

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.