30 квітень 2024, Вівторок, 09:45

Євромайдан: ЄСПЛ виніс рішення проти України Януковича за порушення прав людини

22 Січня 2021г.
Thumbnail Tw 20210121134046 5350

Європейський суд із прав людини виніс рішення щодо низки справ проти України за часів президентства Віктора Януковича, заявивши про численні порушення прав людини і відповідальність держави за смерть щонайменше одного протестувальника. Про це повідомляє пресслужба суду.

Про це повідомляє Резонанс 22 січня із посиланням на Ліга.Новости

Йдеться про справи часів Євромайдану: "Шморгунов та інші проти України", "Луценко і Вербицький проти України", "Кадура і Смалій проти України", "Дубовцев та інші проти України" та "Воронцов та інші проти України".

В рамках цих проваджень було визначено, що Україна багаторазово порушувала статті, що стосуються заборони катувань і "нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження" з людиною.

Крім цього, ЄСПЛ визнав, що держава порушила статтю про свободу зібрань і об'єднань, а також права на життя і повагу до приватного і сімейного життя.

У рішенні наголошується, що всі злочинні дії виконувалися правоохоронними органами або так званими недержавними агентами ("тітушками"), які виконували накази правоохоронців.

Суд також встановив, що в Україні досі відсутній незалежний і ефективний механізм для розслідування злочинів, скоєних правоохоронцями або недержавними агентами.

"Україна повинна виплатити деяким заявникам різні суми як відшкодування майнової та моральної шкоди, а також судові витрати та інші витрати", – йдеться в постанові.

Читайте Резонанс у Facebook та підписуйтесь на наш канал у Telegram