30 квітень 2024, Вівторок, 20:11

Щороку в Україні затримують до 130 тисяч п’яних водіїв

22 Листопада 2021г.


КИЇВ. 22 листопада. Резонанс. Патрульні поліцейські щорічно затримують в Україні до 130 тисяч водіїв, що сіли за кермо в стані сп'яніння. Про це під час виїзного засідання Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, присвяченому безпеці, заявив радник глави МВС Антон Геращенко, передає кореспондент Резонанс.

Геращенко підкреслив, що ремонт доріг позитивно впливає на безпеку, але не вирішує питання безвідповідальної поведінки водіїв, що провокують ДТП.

Цитата

“Хороші дороги не захищають від п'яних за кермом, яких патрульна поліція затримує на рік по 120-130 тис. осіб. Не захищають хороші дороги від тих водіїв, які ганяють вулицями наших міст зі швидкістю 130-150 і більше кілометрів на годину", — підкреслив Геращенко.

Додамо

Радник міністра наголосив, що помилкове почуття безкарності часто стає причиною ДТП зі смертельним результатом. На прикладі фігурантів останніх резонансних ДТП відбулися в Харкові, Геращенко заявив, що часто причиною появи такого почуття безкарності стає лояльність законів і м'якість суддів. Він нагадав, що підозрюваний у смертельній ДТП 16-річний Микола Харківський, коли в 14 років вистрілив жінці в обличчя з паневматичної зброї, відбувся роком умовно і штрафом в 20 тисяч гривень, який сплатили його батьки. А підозрюваний у скоєнні ДТП на переході, в якому постраждали діти, раніше відбув рік за крадіжку, а також не був притягнутий до відповідальності за зберігання наркотиків.

"Те ж саме стосується сумнозвісної Олени Зайцевої. Патрульні склали по ній протоколи за порушення ПДР, проте смішні штрафи в кілька сотень гривень не зупиняли її бажання ганяти по Харкову на позамежних швидкостях", - наголосив Геращенко.

Він також нагадав, що штраф за значне перевищення швидкості становить 1700 грн, а якщо заплатити відразу — 850, а позбавлення прав за брутальне перевищення швидкості не передбачено законами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року в Україні ДТП забрали життя більш ніж 2,5 тисяч осіб

26 жовтня близько 20:40 в районі перехрестя проспекту Гагаріна і вулиці Одеської в Харкові сталося зіткнення автомобілів Chevrolet Aveo і Infiniti, який рухався на червоний сигнал світлофора і за кермом якого перебував підозрюваний. У результаті аварії водій Chevrolet загинув на місці. Трьох пасажирів Infiniti - двох хлопців 19 років і 16-річну дівчину з важкими травмами доставили в лікарню. У поліції підкреслили, що водії обох транспортних засобів ознак алкогольного сп'яніння не мають.

Фігурантом у справі є 16-річний водій Infiniti, якого затримали в результаті автоаварії. 27 жовтня йому оголосили підозру.

28 жовтня суд у Харкові відправив 16-річного хлопця в СІЗО на два місяці без альтернативи у вигляді застави.

Вже 11 листопада в тому ж Харкові автомобіль Тoyota Land Cruiser збив двох дітей прямо на пішохідному переході. Водій проїхав на "червоний" і, не зупиняючись, поїхав на пішоходів. Одного з постраждалих автомобіль протягнув під бампером ще кілька метрів. На щастя, ніхто не загинув.

Водія взято під варту із заставою в 3 млн грн. Раніше водій вже притягувався до кримінальної відповідальності. Крім того, експертиза показала, що за кермом він перебував у стані наркотичного сп'яніння.