30 квітень 2024, Вівторок, 03:17

Як захистити техніку від мережевих перепадів

26 Жовтня 2022г.
Book H200 W135

У світлі останніх подій в Україні в приватних та багатоквартирних будинках не включені зміни напруги в електромережі. Це може серйозно нашкодити побутовій техніці. Як захистити її від раптових перепадів, розберемо в нашому матеріалі.

 

Чим загрожують стрибки напруги

Якщо невеликі перепади в мережі трохи знижують ефективність нагрівальної техніки та іншого обладнання в будинку й практично не помітні, то різкі стрибки здатні серйозно нашкодити пральній машині, газовому котлу, комп'ютеру та іншим чутливим пристроям. Як мінімум з ладу виходить електронна складова. У найгіршому випадку побутовий прилад може повністю перегоріти: виходять з ладу електродвигуни, блоки живлення, сенсорні панелі та інші комплектуючі.

Для довідки: навіть якщо побутова техніка зазнає незначних, але частих змін у мережі, це серйозно скорочує термін її служби.

Зверніть увагу, що сильні та різкі стрибки напруги в більший бік можуть стати причиною повного знищення електроустаткування в будинку.

Що робити

Існує низка пристроїв, які допоможуть контролювати вхідну напругу, щоб зберегти та подовжити термін служби побутової техніки.

  • Автомати та пробки. Автоматичні вимикачі здатні захистити від тривалих перевантажень і коротких замикань. На момент різкого стрибка в мережі вони спрацьовують на відключення електрики в будинку. Але врахуйте, що автомат реагує лише за умови тривалого часу перевищення струму в ланцюзі. Тому за умови коротких стрибків може не зреагувати.
  • Мережеві фільтри. Зовні це подовжувач на кілька розеток. Оснащений варистором, який захищає від екстремальних стрибків напруги в мережі. І той просто вимикає подачу струму на прилад. Врахуйте, що мережевий фільтр не коригує його, тому під час різких та хронічних мережних відхилень малоефективний.
  • Джерело безперебійного живлення (ДБЖ). Працює за аналогією до стабілізатора. Використовується під конкретний прилад, і особливо потрібен безперебійник для ПК. Він захищає від різких стрибків напруги в мережі, а в залежності від моделі здатний і подовжити роботу комп'ютера на певний період, щоб ви встигли зберегти всі дані до вимкнення техніки. Автономний режим роботи підтримується завдяки вбудованому акумулятору. Його до речі можна за потреби замінити після того, як він повністю відпрацює себе.
  • Реле контролю напруги (РКН). Прилад здатний своєчасно знеструмити підключену побутову техніку в момент виходу напруги за верхні межі заданого діапазону. Користувач може самостійно задати мінімальні та максимальні його значення. Реле контролю напруги компактне, його можна встановити в щитку й застосовувати для захисту всіх домашніх побутових приладів. Негативний момент – прилад не є ефективним на тлі серйозних імпульсних перенапруг.
  • Стабілізатор напруги. Прилад встановлюють на вході. Він коригує номінальні значення в мережі, захищаючи абсолютно всю побутову техніку від мережевих перепадів. Подібний прилад коштує недешево, але повністю виправдовує витрати на покупку. Стабілізатор здатний сприятливо впливати навіть на найчутливіше обладнання в будинку, підтягуючи критично низькі або верхні межі напруги до оптимальних. Хороший стабілізатор та інше супутнє обладнання можна пошукати в асортименті товарів Алло в Харкові.

Краще заздалегідь потурбуватися про все необхідне для захисту електронної побутової техніки, ніж нести потім важкі фінансові втрати.