30 квітень 2024, Вівторок, 09:42

Результати переговорів в Ірані: Україна вимагає надання інформації для справедливого розслідування

21 Жовтня 2020г.
1(218)

Україна вимагає від Ірану надання усієї необхідної інформації для повного та неупередженого розслідування збиття літака – у Тегерані завершились двосторонні переговори, за участі заступника Генпрокурора Гюндуза Мамедова, щодо розслідування авіакатстрофи літака авіакомпанії МАУ рейсу PS 752, збитого ракетою іранських збройних сил 8 січня 2020 року.

Про це інформує Резонанс 21 жовтня із посиланням на сайт ОГП.

«Міжнародне право, зокрема, Монреальська конвенція, яку ратифікував Іран, зобов’язує об’єктивно розслідувати причини авіакатастрофи та надавати повну та неупереджену інформацію. Факт збиття цивільного літака та вбивство 176 пасажирів та членів екіпажу, які були громадянами України, Канади, Великобританії, Ірану, Афганістану та Швеції, не може бути державною військовою таємницею, чим постійно апелює Іран, пояснюючи ненадання інформації», - підкреслив Гюндуз Мамедов. Він також висловив сподівання, що за результатами переговорів вже найближчим часом Україна отримає усю необхідну інформацію. 

За досягнутою сторонами домовленістю, протягом тижня українське слідство має отримати детальну інформацію щодо розслідування кримінального провадження в Ірані, зокрема документальне підтвердження перебування під вартою шести осіб, яких підозрюють у збитті літака. Крім того, до кінця жовтня Іран пообіцяв відправити в Україну один із речових доказів – за попередньою інформацією, льотний планшет екіпажу, що був знайдений у перші дні після катастрофи українською пошуково-рятувальною групою. 

У ході переговорів сторони також звірили документи, які за 10 місяців були направлені в рамках міжнародної правової допомоги. З січня 2020 року Офіс Генерального прокурора направив 5 запитів, на які отримано лише узагальнені відповіді, а один з них, що стосується 6 підозрюваних в Ірані осіб, взагалі проігноровано.

Заступник Генерального прокурора звернув увагу представників іранської військової прокуратури на справедливість покарання винних у збитті українського цивільного літака, адже інкриміновані обвинуваченим статті передбачають максимальне покарання до 3 років ув’язнення.

Читайте Резонанс у Facebook та підписуйтесь на наш канал у Telegram