30 квітень 2024, Вівторок, 07:34

Міністр Бородянський «осідлав» схеми Жданова

9 Вересня 2019г.
Dsc 0376

Ліквідація Міністерства молоді та спорту України й створення нового Міністерства культури, молоді та спорту на чолі з Володимиром  Бородянским аж ніяк не ліквідувало корупційні схеми, якими було оповито Мінмолодьспорт – ці схеми разом зі старими чиновниками перейшли в спадок новоствореному міністерству. Ба більш того: тепер за спортивну та фізкультурно-оздоровчу діяльність в країні відповідатиме колишній заступник попсуй-міністра Жданова Олександр Ярема – людина, яка з березня 2016 року безпосередньо причетна до всього того беззаконня, що коїлось у Мінмолодьспорт.

Починаючи з 2006 року центральний орган виконавчої влади у сфері фізичної культури та спорту (ним послідовно були Міністерство в справах сім’ї, молоді та спорту, Державна служба молоді та спорту – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Міністерство молоді та спорту) перетворився на найкорумпованіший державний орган, де попередніми міністрами Павленком, Сафіулліним, Булатовим і Ждановим були реалізовані корупційні схеми з розкрадання коштів державного бюджету та обкладання грошовими поборами учасників державних спортивних заходів. З цією метою, зокрема, було запроваджене, всупереч вимогам ч.4 ст. 36 Конституції України та ст.5 Закону України «Про громадські об’єдання», примусове членство спортсменів, тренерів і спортивних суддів у громадських організаціях, які функціонують при досі не ліквідованому Мінмолодьспорт і які очолюють або безпосередньо співробітники Міністерства, або їх довірені особи.

Умовою допуску спортсменів (передусім – спортсменів-аматорів, у тому числі неповнолітніх) до державних заходів – чемпіонатів і Кубків України, всеукраїнських змагань і навіть змагань обласного чи міського рівня – є пред’явлення членського квитка такої псевдо-громадської організації та платіжного документа про сплату «безповоротної фінансової допомоги на розвиток спорту, без ПДВ», розмір якої встановлює сама громадська організація. У разі, якщо спортсмен, тренер, спортивний суддя висловлює незгоду з порушенням законності в ході проведення спортивних заходів чи повідомляє в правоохоронні органи про факти розкрадання коштів державного бюджету, він виключається з такої громадської організації, а, відтак, не може більше брати участі в спортивних заходах на території України.

Окружний адміністративний суд Києва десятки разів виносив рішення за позовами спортсменів до Мінмолодьспорт, визнаючи незаконною подібну практику, величезна кількість чемпіонатів і Кубків Україні з видів спорту судовими рішеннями оголошена такими, що не проводились, оскільки від учасників вимагалось членство в псевдо-громадських організаціях зі сплатою грошей представникам Мінмолодьспорт (суми доходять до 2 тис. грн. з учасника). Але екс-міністр Жданов відмовився виконувати судові рішення, а кримінальне провадження, яке за цим фактом зареєстроване відносно Жданова Генеральною прокуратурою ще в березні 2017 року за заявою народного депутата України 8-го скликання Ігоря Луценка, не розслідується з корупційних мотивів, оскільки Генпрокуратура направила матеріали провадження в прокуратура Києва, яку очолює друг і бізнес-партнер Жданова Роман Говда.

Це призвело до фактичної ліквідації в Україні військово-прикладних видів спорту та припинення діяльності з підготовки молоді до служби в Збройних Силах України. Зокрема, Жданов заборонив проведення будь-яких заходів з підготовки молоді до служби в десанто-штурмових військах і розігнав команду з парашутного багатоборства (стрибки з парашутом на точність приземлення, біг, плавання), оскільки тренери та спортсмени відмовились платити гроші призначеному Міністерством «смотрящєму» – колишньому депутати Харківської обласної ради від Партії Регіонів.

Через тотальну корумпованість спортивної діяльності спонсори відмовляються підтримувати заходи з масового спорту та військово-патріотичної роботи. Вимоги спортсменів і народних депутатів припинити продаж спортивних звань та скасувати накази про їх безпідставне присвоєння (наприклад, набула поширення практика присвоєння звання «майстер спорту міжнародного класу» на підставі фальшивих довідок про виконання нормативів на змаганнях, які не тільки ніколи не проводились, але навіть не були включені в Єдиний календарний план фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів) екс-міністр Жданов ігнорував. Починаючи з 2010 року Генеральна прокуратура України неодноразово вносила акти прокурорського реагування, вимагаючи повернути грошові кошти, які примусово збирались з учасників (у тому числі неповнолітніх) чемпіонатів України під приводом «безповоротної благодійної допомоги на розвиток спорту, без ПДВ», щодо заступника міністра та директора департаменту неолімпійських видів спорту заступником генерального прокурора відкривались дисциплінарні провадження, але побори не тільки не припинені, але й набули останніми роками тотального характеру.

Головним наслідком примусового членства спортсменів, тренерів і спортивних суддів у громадських організаціях, що діють при Мінмолодьспорт і які очолюють або співробітники міністерства або їх довірені особи, стало «закріпачення» спортсменів, які під загрозою виключення з такої громадської організації (наслідком чого буде недопущення до участі в державних спортивних заходах) бояться повідомляти в правоохоронні органи про розкрадання коштів державного бюджету, що виділяються на проведення спортивних заходів і придбання спортивного інвентарю, а також про продаж спортивних звань. Користуючись цим, співробітники Мінмолодьспорт тривалий час «проводять» фіктивні спортивні заходи, на які списують бюджетні гроші, хоча в реальності ніякі змагання не проводяться. Часто-густо державні спортивні заходи проводяться на гроші самих учасників, а кошти державного бюджету, що виділяються на їх проведення, направляються на рахунки фіктивних фірм.

Закупівля інвентаря здійснюється через довірені фірми, зокрема ТОВ «Атлетика ВІВА» (код ЄДРПОУ 39845698), яке належить Гоцулу Дмитру Євгенійовичу – рідному брату екс-першого заступника міністра молоді та спорту Гоцула Ігоря Євгенійовича. Як встановлено в ході розслідування кримінального провадження 42018000000000627, зареєстрованого Генеральною прокуратурою 16 березня 2018 року за фактом розкрадання міністром молоді та спорту Ждановим та його першим заступником Гоцулом коштів державного бюджет, у такий спосіб було вкрадено понад 50 млн. грн. з державного бюджету.

Одним з кричущих наслідків примусового членства спортсменів у громадських організаціях є визнання Мінмолодьспорт окупованого Криму російською територією та продаж екс-міністром Ждановим та його першим заступником Гоцулом Російській Федерації за 170 тис. доларів США права виставляти на міжнародних змаганнях кримських легкоатлетів. Оборудка була проведена від імені громадської організації, керівником якої є Гоцул і якій Жданов делегував усі державні повноваження в галузі легкої атлетики, а вказана сума, що осіла на рахунку цієї громадської організації, є компенсацією з боку Російської Федерації тих видатків, які поніс державний бюджет України за підготовку до міжнародних змагань легкоатлетів, що проживають на території АР Крим.

І тепер замість того, щоби, нарешті, ліквідувати корупційні схеми, припинити грошові побори зі спортсменів, виконати судові рішення, скасувати накази про безпідставне присвоєння спортивних звань, скасувати накази про проведення спортивних заходів, у ході яких здійснювались грошові побори, а спортсменів примушували вступати в псевдо-громадські організації (така вимога прямо записувалась у положення про проведення державних заходів), новий міністр Бородянський за лічені дні вже «осідлав» корупційні потоки й навіть призначив колишнього заступника Жданова Ярему відповідальним за спорт у новому міністерстві.

Виникає запитання до нового міністра культури, молоді та спорту: Володимире Володимировичу, може, Вам нема чого їсти, що Ваші підлеглі продовжують збирати «безповоротну фінансову допомогу на розвиток спорту, без ПДВ»? Так давайте я відкрию благодійний фонд і буду збирати гроші персонально для Вас. Якщо Ви прийшли у виконавчу владу заробляти, то я готовий навіть обладнати пункт збору грошей для Вас у підземному переході на Майдані. Але виконайте, нарешті, судові рішення й звільніть від грошових поборів при проведенні державних спортивних заходів хоча б юніорів.

Джерело

ГОСАУДИТСЛУЖБА НАСЧИТАЛА В МИНИСТЕРСТВЕ ЖДАНОВА СОМНИТЕЛЬНЫХ ОПЕРАЦИЙ НА 1,3 МЛРД ГРН

Бойко фото
Володимир Бойко Журналіст